Paketpris på vitvaror

Fakta
Upphandling
Ordinarie pris: 
65 000.00 kr
Rabatt: 
-13 000.00 kr
Summa offert: 
52 000.00 kr
Slutfaktura: 
52 000.00 kr
Betyg: 
4 / 5
Bra eller skit?

När vi renoverade köket passade vi även på att byta ut alla vitvarorna. Passande nog gick diskmaskinen vi hade sönder (hade gärna fått hålla två månader till) och spisen började bli allt sämre. Allt som allt gjorde det att vi med gott samvete kunde göra oss av med de flesta vitvarorna. Den enda som vi inte ville göra oss av med var kylskåpet som då bara var två år gammalt. Men det flyttade vi ner till matkällaren och har nu en fin "ölkyl" stående där nere. :)

I alla fall, upphandlingen av vitvaror tog sin tid. Framförallt att välja vilka vitvaror vi skulle ha tog tid, det gällde att varorna var energisnåla och av bra kvalité förstås men också att dom skulle passa i köket som vi höll på att rita ut.

När vi tittade på vitvaror var vi runt bland flera kedjor, med mest tid lade vi ner på Mediamarket där vi gick runt och tittade, öppnade, kände och allt sånt som man bör göra. Nu kanske det ska tilläggas att vi inte köpte vitvarorna där. Vi fick dom billigare på andra ställen ;)

Att köpa vitvaror till ett helt kök kan kosta hur mycket som helst, vi valde ganska dyra vitvaror vilket ni även kan se. Däremot såg vi till att beställa allt från en och samma leverantör, då kunde vi förhandla oss till en ganska bra rabatt vilket alltid är trevligt.

Idag (1 år senare) när jag skriver den här artikeln har många vitvarorna sjunkigt i pris. Så gör en ny översyn om du funderar på samma produkter som vi valde.

Produkt Ordinarie pris Rabatt Vårt pris Pris (2011-09-04)
Samsung RSG5UURS
(Kyl/frys side-by-side)
ca 22 000 kr -3 000 kr 19 000 kr 19 495 kr
Samsung BT62TQBPST
(Ugn)
ca 11 000 kr -2 000 kr 9 000 kr 7 995 kr
Gorenje DKG552ORA
(Spisfläkt)
ca 13 000 kr -3 000 kr 10 000 kr 6 745 kr
Bosch SMVQ0E10
(Diskmaskin)
ca 7 000 kr -2 000 kr 5 000 kr 4 870 kr
Husqvarna QHI7506P
(Spishäll)
ca 12 000 kr -3 000 kr 9 000 kr 7 990 kr
Summa ca 65 000 kr -13 000 kr 52 000 kr 47 095 kr

Måste erkänna att det kändes surt att kolla upp priserna idag och se att vi redan ett år senare skulle lätt kunna få allting för 5000 kr mindre. Men så kan det vara, en del av produkterna här i listan hade precis kommit ut på marknaden (bland annat spisfläkten) och då blir det dyrare. Och har man en flickvän som bara måste ha en vit spisfläkt får man helt enkelt le och betala.

Omdöme: 

Det här inlägget kommer att kräva flera olika typer av omdömen, jag börjar därför med att ge omdöme på leverantören (Stima hushållsmaskiner).

Stima hushållsmaskiner

Personalen gav ett trevligt bemötande och var inte ovillig till att plocka ihop ett paketpris till mig. Därefter betalade jag hälften i förskott och den andra delen när leverans var gjord. Tyvärr blev det en hel del strul med leveransen. Spisfläkten (Gorenje DKG552-ORA-W) visade sig vara slut hos leverantören och första beskedet visade fyra veckors försening, utöver ordinarie väntetid. Rätt surt men inget jag tänker belasta Stima för. Däremot så "lurades" jag att åka tre gånger till Stima för att hämta fläkten:

  • Rond 1: Blev lovad att fläkten skulle åka dit ett visst datum, åkte dit men ingen fläkt fanns på plats
  • Rond 2: Ringde och kontrollerade innan jag skulle åka, hon som tog emot samtalet missuppfattade tydligen vilken fläkt det handlade om så jag åkte dit i onödan. Fick en blender som kompensation för att jag åkte dit i onödan (igen). En trevlig gest även om blendern tyvärr inte höll mer än ett par månader.
  • Rond 3: Ringde åter igen och fick besked att kunna hämta den. Även den här gången fanns det ingen fläkt, blev nu lovad fri hemkörning av fläkten som kompensation (värde cirka 1000 kr).

Alla åkturerna till och från Stima gjorde knappast mitt humör särskilt mycket gott, däremot så ansträngde dom sig faktiskt för att kompensera mig och det tycker jag dom ska ha creddit för. Absolut inte alla som gör det för sina kunder. Kan tänka mig handla hos Stima fler gånger även om jag kanske inte kommer att köpa spisfläktar då ;). Övriga produkter levererades som tänkt.

Kyl/frys Samsung RSG5UURS

Det här side-by-side kylskåpet är helt klart det bästa köpet vi gjorde av våra vitvaror. För att vara ett kylskåp är det både snyggt och mycket rymligt. Vi har inte haft några problem med att frysen inte skulle räcka till, och då är vi en familj på två vuxna och två små barn. Kylen är lätt att få en bra överblick och ljuset sprider sig bra så att alla matvarorna är ordentligt upplysta. Något som kan vara värt att tänka på är att dörrarna är väldigt tjocka och måste gå att öppna ordentligt för att kylskåpet ska komma till sin rätt. Fördelen är att du verkligen kan förvara mycket i dörrarna och slipper få ett alltför stort djup in i kylskåpet. Rekommenderar starkt Samsung RSG5UURS!

Ugn Samsung BT62TQBPST

Ugnen är en varmluftsugn som är möjlig att dela av i två sektioner. Det är faktiskt en av anledningarna till att vi köpte ugnen. Däremot så tycker jag att ugnen saknar vissa saker som bara ska finnas. Till exempel finns det inget barnlås för att förhindra att ett barn öppnar luckan. Det finns en "barnspärr" men den hindrar enbart att ett barn sätter på ugnen av misstag eller ändrar temperaturer, timer och andra inställningar. Men har du väl dragit upp ugnen i 220 grader så är det inget som hindrar att barnet öppnar luckan. Stort minus för den delen, i övrigt är det inget fel på ugnen.

Spisfläkt Gorenje DKG552-ORA-W

Den här futuristiska spisfläkten är en riktigt cool sak. Vi har haft många gäster som har stannat till och kommenterat den (positivt). Själva fläkten har vi satt mot vit kakelmosaik vilket gör att den smälter in och blir otroligt diskret. Även om fläkten är väldigt vinklad har vi inte haft något problem med att den inte tar hand om oset, oftast kör vi fläkten på steg 1 eller 2 (av tre möjliga). Belysningen fungerar fint och lyser upp hela spishällen utan problem. Fläkten kan helt klart rekommenderas, speciellt till dig som vill ha något lite mer "unikt".

Däremot kan Gorenje få sig en spark, ringde dit innan fläkten hade kommit för att få måttet på hur många millimeter ut från väggen fläktröret sitter. Jag behövde uppgiften för att kunna såga ut en kanal i skåpet där fläktröret skulle sitta. Gissa att om jag blev förvånad när Gorenje svarade att det inte var ett mått dom hade eller kunde få fram. Tydligen är det "ingen" som frågar efter det måttet och jag måste alltså vara "ingen". Skärpning! Ni tillverkar fläkten, då borde ni kunna mäta upp ett mått till kunden som köper.

Diskmaskin Bosch SMV40E10SK

Är tyvärr inte helt nöjd med diskmaskinen, för den prisklassen hade jag helt klart förväntat mig bättre diskresultat. Maskinen har problem med att ta hand om matrester som ris finns kvar på tallrikarna. Riset slängs då runt i maskinen och fastar på allt annat som råkar finnas i maskinen. Dessutom har diskmaskinen svårigheter att få rent nappflaskor om jag kör eco-programet vilket är det program jag helst vill använda mig av. Men, men... jag har nu beställt en speciell tillsatts till maskinen för just nappflaskor. Ska lämna ett omdöme på den så fort jag fått provköra ett par gånger. Rekommenderar tyvärr inte Bosch SMV40E10SK, ska du köpa en diskmaskin i den här prisklassen kan du köpa ett annat märke tycker jag.

Spishäll Husqvarna QHI7506P

Woow, spishällar är något jag tycker är läckert. Innan någon påpekar detta så tänkte jag skriva det på en gång. Jag är medveten om att den här hällen är 70 cm bred och ugnen vi valde är 60 cm bred. Det är inga problem att sätta en 70 cm häll ovanför en 60 cm bred ugn i ett Ikea-kök. Blir till att såga lite mer men det går hur bra som helst.

Nåja, nu till vad jag tycker om hällen. Spishällen är jag mycket nöjd med, vi tittade på flera spishällar innan vi valde den här. En av anledningen till att vi valde den här hällen var just att du har fyra reglage för att ställa in alla plattorna. Många hällar har bara ett reglage och du måste därefter hoppa runt för att markera vilken platta som ska vara aktiv. Lagom kul att göra medan mjölken kokar över. Den här hällen har du med andra ord inte det problemet. Du ändrar snabbt och enkelt när du behöver höja eller sänka temperaturen. Skillnaden märks av omgående. Kokar mjölken över och du sänker temperaturen tar det bara någons sekund innan allt lugnar sig. (Nu brukar jag ta bort kastrullen i alla fall när sådant händer).

Kan helt klart rekommendera Husqvarna QHI7506P om någon skulle vilja köpa den.

Lägg till ny kommentar