Badrumsrenovering

Fakta
Upphandling
Ordinarie pris: 
21 231.00 kr
ROT: 
-5 678.00 kr
Summa offert: 
15 553.00 kr
Slutfaktura: 
15 553.00 kr
Betyg: 
1 / 5
Ordinarie pris: 
27 686.00 kr
ROT: 
-10 749.00 kr
Summa offert: 
15 553.00 kr
Slutfaktura: 
15 553.00 kr
Betyg: 
1 / 5
Ordinarie pris: 
50 625.00 kr
ROT: 
-16 797.00 kr
Summa offert: 
33 828.00 kr
Slutfaktura: 
33 828.00 kr
Betyg: 
5 / 5
Ordinarie pris: 
13 666.00 kr
ROT: 
-3 150.00 kr
Summa offert: 
10 516.00 kr
Slutfaktura: 
10 516.00 kr
Betyg: 
5 / 5

Våren 2010 drog vi igång med en stor badrumsrenovering. Innan dess hade vi under ett par månaders tid känt av astmaliknande symtom varje gång vi tog en dusch eller ett bad. Inget vidare och absolut inte något man då vill tillåta sina barn att vistas i.

Badrumsrenoveringen blev en lång historia med många aktörer inblandade. Som ni kommer se var vi väldigt nöjda med en del av dem. Och otroligt missnöjda med ett par andra utav dem.

Nu när jag skriver det här inlägget så har jag tyvärr inte kvar de offerter som vi tackade nej till, annars hade jag förstås lagt ut dom också här på sidan. Bara för att det skulle bli lättare att jämföra. Men, men... nu är det som det är.

Innan vi tackade ja till Myrängens plattsättning hade vi även tagit in tre andra offerter. Tyvärr var vi lite ute i sista minuten så många andra företag som vi hade hört av oss till kunde inte genomföra renoveringen inom den tid vi önskade. Vår plan var ursprungligen att badrummet skulle renoveras nu under våren och vara klart i god tid innan vårt andra barn skulle komma.

Avtalet tecknades med Myrängens plattsättning som stod för ansvaret av hela renoveringen. Vi var noga med att all kontakt enbart skulle ske med Myrängen och om dom samarbetade med andra företag så skulle fortfarande dom vara vår samtalspartner under hela projektet. Priset för renoveringen skulle vara fast och vi kontrollerade mer än en gång att det inte hade missats något. Allt verkade bra innan det hela drog igång.

Steg 1 - Arbetet påbörjas

Under våren påbörjas arbetet och i början flyter allt på, efter att hela badrummet är rivet så bilas golvet upp runt rören för att kunna byta rören till avloppen. Redan nu borde vi ha fått första varningsflaggan, Mattes Golvservice meddelar helt plötsligt att bilningen av golvet är mer än de räknat med och vill därför ha 3000 kronor extra för att genomföra arbetet. Vi tar kontakt med Myrängens plattsättning eftersom det är dom som vi har avtal med och meddelar att vi inte går med på någon prishöjning eftersom vi har redan avtalat om pris. Blir förstås en diskussion men det slutar med att dom "ska lösa" det hela. Någorlunda nöjda med det svaret avslutar vi samtalet.

Därefter börjar något av en cirkus, när badrummet väl är utrivet så händer näsan ingenting. Hantverkarna kommer och går, VVS-killarna (Svea VVS) meddelar att snickaren (Mattes Golvservice) inte har bilat tillräckligt för att dom ska kunna byta rören. Dom får åka hem igen och snickaren kommer tillbaka. Lite mer bilande görs och därefter kommer VVS-killarna igen. Fortfarande för lite bilande och över telefon förstår jag av samtalet mellan snickaren och VVS-killarna att Mattes Golvservice nu försöker övertala dom att köra ändå. Fast det skulle gå mot reglerna som gäller vid badrumsrenoveringar, något om hur rör exakt ska dras om jag förstod saken rätt.

Som tur är står VVS-killarna på sig och säger att dom inte kan ta ansvar för något som inte blir rätt gjort. Mattes Golvservice får åka ut för tredje gången och bila innan det slutligen blir möjligt för VVS-killarna att byta rören.

Steg två - El och VVS

Nu är då badrummet helt utrensat, rören är bytta och vi inväntar nu nästa steg från Myrängens plattsättning. Tiden rinner iväg och vi ringer och tjatar på dem och undrar vad det är som egentligen händer. Som vanligt när man pratar med hantverkare så är dom "precis på väg" när man ringer. (Antar att det är någon annan kund som helt plötsligt fick stå utan.)

Ett par veckor senare börjar i alla fall badrummet ta form, kaklet kommer upp på väggarna. Elen dras in till spotlights samt handduksvärmaren och golvvärmen i golvet.

Steg tre - Tak

I taket ska en paxfläkt sättas in för att undvika att fukt samlas i badrummet, här blir det en väldig massa strul eftersom snickaren inte sågat upp hålet i taket. Elektrikerna har inte utrustning för att såga upp hål i den storleken och där drar karusellen igång igen. Som ni märker så är det åter igen en massa strul med snickaren (Mattes golvservice). Det hela slutar med att arbetet åter försenas två veckor innan det där hålet kommer på plats så att fläkten kan sättas in.

Steg fyra - Avslutningen

Tillslut börjar badrummet nästan bli klart. Nu ska bara inventarierna på plats, inte helt förvånande meddelar nu Myrängens plattsättning att det inte är något som ingår i offerten. När man begär en helrenovering av ett badrum ingår tydligen inte i deras värld att krokar och skåp ska sättas upp. På sätt och vis kan jag nästan köpa den här delen, det jag däremot inte köper är att dom valde att inte informera om det innan. Då hade vi sluppit en massa besvikelser. Nu hade vi lite tur att elektrikerna som var här för att sätta fast badrumsskåpet och koppa in elen gick med på att fixa det sista. Tror han tyckte lite synd om oss efter allt strul och som kompensation fick han i alla fall kaffe och kunde hoppa över att städa bort restmaterialet.

Senare upptäckte vi att vi inte hade fått lock till golvbrunnen och att Myrängen missat att lägga silikon vid dörrfodret. Dom ansåg att det var snickaren som skulle ha gjort det och snickaren ansåg att det var deras sak. Vi meddelade att vi inte betalar något förrän det är åtgärdat, oavsett vem som gör det. Några dagar senare kom Myrängen förbi och slutförde de sista delarna.

Omdöme: 

En sammanfattning av det hela, när det gäller Myrängens plattsättning och Mattes Golvservice så skulle jag aldrig drömma om att anlita någon utav dem igen. Projektledningen från Myrängens plattsättning var under all kritik och hela projektet drogs ut på tiden helt i onödan. För vår det blev det inte lättare för att vi fick ett till barn under tiden. Anledningen till att vi hade valt Myrängen från början var just att dom skulle hinna bli klara innan.

Däremot så fick vi ett väldigt bra intryck av elektrikerna Årsta Elteknik AB och VVS-killarna på Svea VVS. Jag hoppas dom aldrig hamnade i skottgluggen när vi skällde på Myrängens plattsättning.

Tid

Badrummet skulle ta 2-3 veckor att renovera helt klart, utöver det fick arbetet stå stilla 2 veckor för att det skulle torka ut ordentligt. Med andra ord 4-5 veckor. Totalt sett tog det cirka tre månader innan jobbet var helt klart (12-14 veckor). Det som var mest frustrerande under tiden dagarna bara rann iväg var att vi aldrig fick någon information om varför ingen hantverkare dök upp. Hade vi fått det kanske vi hade varit mer förstående. Nu fick vi hoppas, dag för dag, att någon skulle komma.

Angående priserna i faktarutan

Tyvärr hittade jag inte de ursprungliga offerterna som jag fick från Myrängen, jag har dem någonstans, men nu när jag gör inlägget här ligger dom inte där jag trodde dom skulle vara. Men eftersom vi bråkade om priserna så landade slutpriset ungefär på det offerterna var givna på. Mattes Golvservice fakturerade ett par tusen mer än han skulle men det drog vi på Myrängens faktura eftersom dom hade helhetsansvaret.

Hur har det gått för er andra när ni renoverat badrum? Tipsa gärna om bra hantverkare, finns så mycket skithantverkare att dom bra drunknar i mängden.

Lägg till ny kommentar